MarvelWatch! Black Panther

Så fik jeg endelig set Black Panther og damn, det er godt nok en vild film. Der er masser af action, genial humor og et virkelig spændende cast af karakterer.

Efter Wakandas konge dør under angrebet i Captain America: Civil War, bliver prins T’Challa udnævnt til konge. Dette kræver dog et ceremonielt ritual, hvor de forskellige stammer i Wakanda kan udfordre ham til en dyst over tronen. De fire stammer har det fint med T’Challa som konge, mens bjergstammen skal være lidt rebelske og prøver at se, om de kan skaffe tronen. Det lykkedes dog ikke og allerede her i starten ser vi et vigtigt aspekt ved T’Challa. Han vil virkelig gerne undgå at skulle slå sin modstander ihjel, så han beder ham ihærdigt om at overgive sig og argumenterer for, at bjergklanen har brug for hans lederskab. Han vil virkelig ikke være skyld i unødvendige tab.

Måske jeg egentlig lige skal forklare Wakanda. En kæmpe meteor bestående af vibranium faldt ned i Afrika for meget lang tid siden, og de fem stammer i området kæmpede konstant over den. Det endte dog, da en kriger spiste en blomst påvirket af vibranium og gennem overmenneskelig styrke blev til den første Black Panther. Han samlede de fire stammer under sig og skabte Wakanda, mens bjergstammen hyggede sig for sig selv.

Fordi de har så meget vibranium, bruger de det til alt, men ikke mindst teknologisk, så filmen skaber en vild kombination af traditionelle afrikanske stamme-ting og futuristisk teknologi. Det føles dog på intet tidspunkt akavet, men passer bare perfekt sammen.

De passer ret godt på deres vibranium, men nogle folk formår faktisk at stjæle af det og bringe det uden for Wakandas Grænser. En af disse personer er Ulysses Klaue, der førhen stjal en stor mængde. Han blev brændemærket som tyv, men har nu igen planer om at stjæle og sælge vibranium. Hans mål bliver gjort en del lettere pga. hjælp fra filmens skurk, Erik Killmonger.  Han har nemlig et endnu større kendskab til Wakanda og en del af deres hemmeligheder.

Killmonger har forresten også en ret kompleks baggrund. Han er nevø til den tidligere konge, og man finder ud af, at kongen faktisk dræbte sin bror. Det var for at beskytte en anden, men det er stadig en ret voldsom oplevelse. Derudover efterlod de liget, så broren ikke engang fik en passende begravelse, og de efterlod nevøen som voksede op i USA, men med kendskab til Wakanda gennem farens notesbøger.

Det er også dette, der er med til at drive Killmonger. Han er vokset op med den klassiske amerikanske systematiske racisme og vil skabe et oprør mod det. Hans forslag og ordrer som konge er at bevæbne folk, så de kan deale med de magthavende. Så er der jo bare lige den detalje, at vold avler vold, og at Wakanda bevidst har holdt sig for sig selv. De er ikke meget for at komme ud i lyset og risikere at miste deres identitet, land og ressourcer. De har ligesom set, hvad der sker, når den hvide mand gerne vil have noget i Afrika, “haps haps, nu er det mit!”,

Killmonger er derfor en ret speciel og ret fascinerende skurk, da hans mål om at befri alle af afrikansk nedstamning gennem deling af vibranium-udstyr jo er ret fair. Lad os stoppe racismen, kom så!
Problemet er dog bare, at et andet mål for ham er at skabe et rige udelukkende for sig selv, så der er også mere egoistiske tanker bag hans projekt. Dette kan f.eks. ses ved, at han lader den magiske blomst blive brændt. Han vil ikke have, at der kommer nogen efterfølger, og han planlægger at forblive Black Panther så længe som muligt.

Jeg er ret forelsket i kampscenerne i filmen forresten. De forskellige karakterer bruger et hav af forskellige våben, lige fra Tron-lignende skiver til store trækøller. Koreografien er dog helt på pladsm, så hver kamp ligner nærmest mere en kompleks dans. Dette er især, når Okoye kæmper med sit spyd, for det bliver svunget rundt i alle retninger. Det bliver bare endnu mere imponerende, når hun står sammen med resten af den kongelige livgarde, og de alle er klar med spyddene.

Jeg har ærlig talt lyst til at gense filmen, udelukkende for at nyde action-scenerne igen. De rammer bare helt plet med hver enkelt af dem, og man sidder virkelig på kanten af sædet. Selvom Black Panther har en stødabsorberende og skudsikker dragt på, føles det stadig risikabelt for ham at tage del i konflikter.

Man kan ikke komme uden om, at Black Panther er en politisk film, men det er virkelig nogle spændende og relevante diskussioner, filmen lægger op til. Killmonger spørger f.eks. ind til hvor Wakanda har været, mens det er gået skidt for så mange andre med rødder i Afrika. Der kan lidt trækkes tråde over til Spider-Man: Homecoming, hvor Peter Parker påpeger, at han ikke vil kunne sidde og lave ingenting nu, hvor han har de kræfter, han har. Hvorfor har Wakanda ikke hjulpet til?

Altså, jeg blamer dem ikke, for som jeg nævnte længere oppe. Der vil ikke gå lang tid, før det ville blive til “haps haps, nu er det hele mit” sagt af en flok magtsyge hvide mennesker.

Filmen har også nogle ret fede detaljer i forhold til stammernes ritualer og traditioner. Killmonger har ret til at udfordre T’Challa, da de er fætre, men der bliver diskuteret en del om, hvorvidt han faktisk er Wakandaner. Der er meget fokus på “mit/vores folk” og den slags nationalisme, hvilket også er en ret fed diskussion at tage op.

Nå, men tilbage til min pointe om ritualer og traditioner. Det er tydeligt, at Wakanda er splittet om at følge Killmonger, fordi han føles som en outsider samtidig med, at hans ordrer er ret voldsomme i forhold til, hvordan de plejer at agere. De ser sig dog nødt til at følge deres konge, det er traditionen jo. Den første dyst mellem Killmonger og T’Challa ender med, at Killmonger tyrer T’Challa ud fra et vandfald og derfor tager rollen som Black Panther og konge af Wakanda.

Senere i filmen, da T’Challa vender tilbage, har han en ret god pointe med sig, for han påpeger, at deres dyst aldrig blev afsluttet, da han hverken døde eller overgav sig. Dette er de samme regler, vi blev præsenteret for i starten af filmen, da M’Baku endte med at overgive sig i stedet for at blive dræbt. Det er også ret tydeligt at denne kommentar fra T’Challa skaber en lille smule tvivl, om hvem de skal følge.

Anyways. Jeg var jo egentlig i gang med at forklare plottet, men jo mere jeg tænker over det, jo mere går det op for mig, hvor meget der faktisk skete i filmen. Den er faktisk ekstremt kompakt i forhold til, hvor meget vi får at se. Udover plottet bliver Wakanda virkelig levendegjort, så man føler, at man næsten selv har været på gennemrejse der. Det er ret vildt men ja, plottet bliver ret bøvlet at opsummere, fordi der sker så meget. Black Panther er virkelig en film, der fortjener at blive genset næsten med det samme.

Det positive

 • Den stoiske M’Baku, der truer med at spise en af de gode, hvorefter han bryder helt sammen af grin og siger, at de er vegetarer
 • Dragternes evne til at indsamle kinetisk energi og sende den tilbage igen
 • Okoye, der mens hun bliver beskudt kaster et spyd gennem forruden på en bil, hvorefter den flipper henover det
 • Wakanda-teknologien er for blæret

Uhh, den her bliver måske lidt svær, eller måske ikke egentlig. Jeg ved, at den skal i toppen af listen, men den præcise placering bliver måske lidt svær. Den skal over Iron Man 3 for en af de ting, jeg netop elsker ved den film, er Tony Starks karakter, der bliver vist frem som sårbar. I Black Panther bruger T’Challa det meste af tiden i et skudsikkert kattekostume, så han er ikke ligefrem sårbar på den front, men som Wakandas konge bliver han godt nok presset. Han skal please stammelederne samtidig med at tage stilling til resten af verden.

Killmonger har jo nogle gode pointer, om hvor i alverden Wakanda har været henne, og hvorfor de har været så passive. T’Challa tager dette til sig, og filmen slutter f.eks. også af med, at han skaber et center for socialt arbejde, hvor Wakandas teknologi uden tvivl vil blive brugt til gode formål. Derudover er T’Challa udfordret pga. traditioner og tanken om de gode gamle dage, da Wakanda netop har haft en passiv rolle. Den vil han også gerne gøre op med, men hvordan får man lige vinklet den for de ældre stammeledere.

Samtidig er flere karakterer splittede mellem at støtte deres ven og så at udfylde deres rolle i forhold til kongen. Det er så fed en diskussion at starte, og jeg er glad for, at filmen ikke er så sort hvid på netop dette punkt. Det er tydeligt, at de forstår hinandens reaktioner, selvom de ikke er glade for dem. Den sidste store kamp til sidst mellem et par af stammerne samt kongens vagter føles ret kaotisk og sørgmodig, for de er jo som sådan på samme side. Nogle af dem er bare mere traditionelt anlagt, så de føler sig tvunget til at følge en konge, de ikke er glade for.

Tilbage til ranglisten, og jeg ved ikke, om jeg vil placere Black Panther over Spider-Man: Homecoming. Spider-Man som karakter vil altid være min favorit, og det, at han er en simpel skoleelev, gør bare så meget for at gøre ham til en relaterbar karakter for ekstremt mange mennesker. Samtidig skal han deale med virkelig mange helt normale problemer som f.eks. at lære at binde et slips. Han er en fjollet og akavet teenager, der konstant er splittet mellem sin rolle som Spider-Man og sit liv som social teenager Peter Parker.

Dermed ikke sagt at T’Challa ikke er en relaterbar karakter, men jeg ved ikke, hvor mange, der kan relatere til livet som konge af Wakanda. Hans problemer er også på et andet niveau og er især præget af det ansvar, der ligger på hans skuldre efter han blev konge. Der er nok desværre flere, der kan relatere til Killmonger og hans oplevelser med racisme.

Det er faktisk lidt svært, for de er begge virkelig gode karakterer med fede evner, og hvis jeg skal være helt ærlig, så vinder black Panther ekstra points pga. sin seje dragt. Spider-Man vinder dog endnu flere, da han netop som skoleelev med hverdagsproblemer er mere relaterbar.

Black Panther stryger derfor direkte ind på en 4. plads, og jeg ser så meget frem til at gense den snart. Fed action, god humor, og hvor er det blæret med kombinationen af futuristisk tech og traditionelle afrikanske ting.

Ranglisten

 1. Guardians of the Galaxy Vol. 2
 2. Guardians of the Galaxy
 3. Spider-Man: Homecoming
 4. Black Panther
 5. Iron Man 3
 6. Thor: Ragnarok
 7. Captain America: Civil War
 8. Ant-Man
 9. The Avengers
 10. Captain America: The Winter Soldier
 11. Doctor Strange
 12. Iron Man
 13. Captain America: The First Avenger
 14. The Avengers: Age of Ultron
 15. Thor: The Dark World
 16. Thor
 17. Iron Man 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.